5 Mayıs’ta Yapılacak ALES/1 Sınavı Giriş Belgeleri Ne Zaman Dağıtılır?
ALES- Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkez Bakanlığı’nca (ÖSYM) Mayıs ayında yapılacak olan 2019 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı başvuruları 5 Mart 2019- 13 Mart 2019 tarihleri arasında gerçekleştirildi.
ALES sınavının süresi 2,5 saat yani 150 dakika olarak belirlenmiştir. ALES Sınavı giriş tarihi belli oldu.
Başvuru süresinin tamamlanmasının sonrasında adayların sınav giriş belgeleri ÖSYM tarafından yayınlanacak.
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına girecek adayların tezsiz yükseklisans için en az 55 ve doktora ya da sanatta yeterlilik programına dahil olmak isteyenlerin ise en az 80 puan alması gerekmektedir.
ALES Sınav Girş Yerleri Ne Zaman Açıklanacak?
ALES 2019 bahar dönemi sınavı 5 Mayıs 2019 tarihinde yapılacak ve ALES sınav sonuçları 30 Mayıs 2019 tarihinde açıklanacak. Adaylar sabırsızlıkla sınav giriş yerlerinin açıklanmasını bekliyor. Sınav yerlerinin açıklanmasının ardından 5 Mayıs 2019 sınav tarihi heyacanla bekleşiy süreci yaşayacak binlerce aday bulunuyor.
ÖSYM tarafından yapılan açıklamaya göre ALES sınavı saat 13:15’te yapılacak olup toplam sınav süresi 150 dakika olacak.
ALES Sınavında Kaç Soru Var?
ALES sınavı 50 sayısal ve 50 sözel bölüm olarak ikiye ayrılmakta olup toplamda 100 sorudan oluşacak.
ALES Sınavında Puan Nasıl Hesaplanır?
Öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı gibi kadrolara atanabilmek adına ALES sınavı yılda üç kez düzenlenmektedir.
ALES sınavı ile ilgili 2017 yılında yapılan son düzenlemelere göre sınav sonucunun açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl geçerliliği olacaktır.
ALES Puan Türleri ve Test Ağırlıkları
ALES Sayısal Puanı: sayısal 0,75 – sözel 0,25
ALES Sözel Puanı: sayısal 0,25 – sözel 0,75
ALES Eşit Ağırlık Puanı: sayısal 0,50- sözel 0-50
Dört yanlışın bir doğruyu götürdüğü ALES sınav sisteminde sayısal doğru ve yanlışlar ve sözel doğru ve yanlışlar toplanarak ve yanlışın doğruyu götürme işlemi uygulanarak ham puan elde edilir.
Her bir alan için ham puan ortalaması ve standart sapması tek tek hesaplanıp ham puanlar ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülmektedir. Böylelikle her bir aday için Sayısal 1, Sayısal 2, Sözel 1, Sözel 2 SP (Standart Puanlar) hesaplanmaktadır. Her bir aday için sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olmak üzere 3 farklı AP (Ağırlıklı Puan) türü ortaya çıkmaktadır.
ALES Sınavı’na Kimler Başvurabilir?
ALES sınavı için yurt dışında lisans eğitimi almış ve denklik belgesi olan, herhangi bir lisans programından mezun olmuş olan ya da bir lisans programından mezun olacak durumda olan adaylar katılabilir.
ALES Sınavında Hangi Konulardan Soru Çıkıyor?
ALES sınavı, sözel ve sayısal olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Optik sınav cevap kağıdı üzerine her bir soru için verilen cevaplar işaretlenecek ve her iki bölüm sınavda tek bir kitapçık üzerinden ilerleyecektir.
Sayısal test kısmında temel matematik işlemleri, matematiksel ilişkilerden yararlanma, tekli, ikili ve üçlü problemler ve geometri gibi sorulardan oluşacaktır.
Sözel bölümde, sözcükte, cümlede ve parçada anlam, cümle ve metni tamamlama, kesin yargıya ulaşma, düşünce akışını bozan ifadeyi bulma, parçada anlam bütünlüğü sağlama gibi sorular yer alacaktır.
ALES sınavı binlerce aday tarafından büyük heyecanla bekleniyor.