B1 seviye İngilizce nedir sorunuz için en kısa şekilde tarifi, akıcı bir İngilizce’den bir tık öncesidir. Peki akıcı olmayan İngilizce nedir? Kaba tabirle; mesela bir film izlediniz, izledikten sonra aklınızda ufak tefek gramer yanlışlarıyla da olsa 5 cümle kurabiliyorsanız seviyeniz B1 diyebiliriz. He! Tereddüt etmeden yanlışsız konuşabiliyorsanız tebrikler seviyeniz B2.
B1 Seviye İngilizce Nedir ve Nasıl Ulaşabiliriz?
B1 seviye İngilizce bilgisine sahip olabilmek için hayati kurallar vardır. Bunlar: Dinleme, Okuma, Konuşma ve Yazma. A seviyelerde okuma ve yazma daha sık öğretilirken B seviyelerde dinleme ve konuşma pratikleri ağırlıklıdır. Bu seviyeye ulaşmak isteyenler bu dört beceriye, aynı zamanda iyi bir kelime bilgisine sahip olmalıdır. Günde 20 dakikalık pratiklerle her gün bir becerinizi(kasınızı) geliştirmeye harcamalısınız. Daha sonra her kası birlikte çalıştırmalısınız. Bunun için İngilizce videolar, diziler, filmler ne yazık ki tam manasıyla yeterli değildir. Nasıl ki saatlerce keman çalan birini dinlediğinizde keman öğrenemiyorsanız sadece izleyerek dil öğrenemeyeceksiniz. Peki ne yapmalı? Yapmanız gerekenleri aşağıda sıralamadan önce size tavsiyem, bu egzersizleri sakin ve dolu olmayan bir zihinle yapmanız. İyi çalışmalar.
B1 İngilizce Seviyesi İçin Neler Yapabileceğiniz Konusunda Kısa İpuçları…
Vocabulary/Kelime Bilgisi
Ana dili İngilizce olan insanlar bile günlük hayatlarında kullandıkları kelimelerin %80’i aynı kelimelerdir. Bunları öğrenip bol bol pratik yapmalıyız. Bunun için Duolingo ve Espresso English uygulamaları gayet yeterli olacaktır. Bunun dışında ilgilendiğiniz alanla alakalı YouTube’dan video açıp alt yazılı izleyebilir ve öğrendiğiniz yeni kelimeleri not defterinize yazabilirsiniz. Sonrasında bol bol tekrar ile uzun süreli belleğinize aktarılacaklardır.
Listening/Dinleme
Başlangıçta yine YouTube’u kullanabilirsiniz. Spotify üzerinden de podcast takip edebilirsiniz. Espresso English’in dinleme kurslarına da kayıt yaptırabilirsiniz. British Council web sitesinde birçok örnek ile bu becerinizi sıkılaştırabilirsiniz. Mola vermek istediğinizde de lyricstraining.com web sitesinden müzik dinleyebilirsiniz.
Speaking/Konuşma
Hangi levelde olursanız olun kesinlikle konuşmalısınız. Tıpkı bir bebeğin dil öğrenme süreci gibi zamanla kullandığınız kelimeler ve cümleler olgunlaşacaktır. Öğrenciyseniz okulunuzda yabancı bir öğrenci ile iletişime geçmeye çalışın, çalışıyorsanız etrafınızda veya çeşitli sosyal medya uygulamarı sayesinde arkadaş edinin. Hiçbirini yapamıyorsanız internet üzerinden ana dili İngilizce olan kişilerle konuşabileceğiniz çeşitli programlar var onlara kaydolun ama ne yapıyorsanız yapın konuşun.
Grammar/Dil Bilgisi
En kolay ve en eğlenceli bölüm burasıdır. Aynı zamanda karşınızdaki kişinin sizi en doğru şekilde anlayabilmesi için olmazsa olmazdır. Hangi seviyede olursanız olun çeşitli zamanları en iyi şekilde kullanmaya önem gösterin, bu size farklı cümleleri daha kolay kurabilme yeteneği ve anlaşılır olmayı sağlayacaktır. MyEnglishpages.com web sitesine girip onlarca içerikten istediğinizi takip edebilirsiniz.
Reading/Okuma
İsteyen, talepkar olan biri için İngilizce her yerdedir. Telefonlarımız ve bilgisayarlarımız başta olmak üzere bir çok destekleyici cihazımızla bol bol pratik yapabiliriz. Idiom adlı program ile okumanızı yapabilir aynı zamanda bilmediğiniz kelimelerin karşılığını anlık takip edebilir ve bunları kayıt altına alabilirsiniz.
Writing/Yazma
Yazmak tıpkı konuşmak gibi her gün tekrarlamamız gereken bir etkinliğimiz olmalıdır. Çünkü ne kadar çok yazarsanız kelime kurma beceriniz o denli artacak, bir süre sonra aklınızdakileri karşı tarafa daha hızlı aktarabileceksiniz. Whatsapp gibi uygulamalar yardımıyla sizin gibi öğrenmeye meyilli kişilerle sohbet edip hem yazma becerinizi hem de kelime dağarcığınızı geliştirebilirsiniz.
Bunların çok fazla olduğunu düşünebilirsiniz ama yapmanız gereken tek şey plan program yapmak. Emin olun sonrasında alışacak ve bir süre sonra dönüp arkanıza baktığınızda kendinizle gurur duyacaksınız. Hadi, hemen şimdi başla.
İngilizce dil seviyeleri için tıklayınız…
Dil seviyeleri için Avrupa ortak referans çerçevesi için tıklayınız…