Site icon Kurumsal Tercüme Bürosu ve Çeviri Hizmetleri

Çocuklarda Yabancı Dil Eğitimi

çocuklarda yabancı dil eğitimi

çocuklarda yabancı dil eğitimi

Çocuklarda yabancı dil eğitimi kaç yaşında başlanmalıdır? Birçoğumuz küçük yaşlarda çocuklarımıza yabancı dil öğretme girişiminde bulunmuşuzdur. Bunun için çocuklarımıza yabancı şarkılar dinletmiş ve  yabancı dilde çizgi filmler ve videolar izletmişizdir.

Kendimizce hepimiz bu yöntemle çocuğumuzun yabancı dili daha iyi öğreneceği  kanısına kapılmışızdır. Ancak birçok bilimsel araştırma bunun tam olarak doğru olmadığı yönünde…

Çocuklarda Yabancı Dil Eğitimi

Yabancı dil eğitimine mümkün olduğunca erken yaşta başlamak, tabi ki de dilin öğrenilmesindeki başarı ve birey gelişimi açısından önemlidir. Ancak erken yaştan sonraki dönemlerde dil öğrenmenin zor veya imkan dahilinde olmadığına dair de bilimsel veriler bulunmamaktadır.

Dil öğrenim süreci her yaş grubunda kendine özgü kolaylıkları ve zorlukları beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla erken yaşta öğrenilmesi her ne kadar avantajlı olsa da sonraki yaşlarda erken yaşta olduğu gibi öğrenilemeyeceğine dair bir veri bulunmamaktadır. Özellikle çocuklarda yabancı dil eğitimi oldukça karmaşık ve birçok değişkeni barındıran bir süreçtir.

Cinsiyet, yaş, motivasyon, öğrenme stili, öğrenme ortamı, araç ve gereçler gibi birçok etken dil öğreniminde rol oynamaktadır.  Öyleyse dil öğrenim süreci sadece yaş ile bağlantılı bir süreç değildir (Gaonac’h, 2006).

Yabancı dil eğitimine erken yaşta başlanılması gerektiğine dair görüşler, genel olarak dil öğretiminin anadil edinimiyle bağlantılı olduğunu düşünenler tarafından savunulmaktadır. Ancak, dil edinimi ve dil öğrenimi tamamen bir birbirinden iki farklı kavramdır.  Dil edinimi doğal bir süreçken, öğrenim süreci bir öğreticinin yönlendirmesini ve gözetimini gerektirmektedir.

Dalgalian (2002)’a göre hassas dönem olarak adlandırılan 6-7 yaş döneminden önce bireyler henüz edinme aşamasındadır. Bu süreç sona erdiğinde beyin olgunlaşmakta, bilişsel mekanizmalar öğrenme evresine hazır olmaktadır. Dolayısıyla Dalgalian’a göre 6-7 yaştan sonrası çocuklarda yabancı dil öğrenme için en uygun yaştır.

Yabancı dil öğrenimine ilişkin bir diğer görüş de Edinburgh Üniversitesi’nde İki dillilik Merkezi yöneticisi gelişimsel dil bilimci Antonella Sorace‘a aittir. Buna göre, “Yaşla birlikte her şey kötüye gitmez” şeklinde bir görüş belirtmektedir. Sorace’a göre öğretmen tarafından kuralların açıklandığı öğrenme yönetiminde, konsantrasyon ve hafıza kapasitesi ile bilişsel kontrol becerileri sınırlıdır. Dolayısıyla küçük çocuklar dil öğrenmede yetişkinlerden daha düşük düzeyde öğrenme başarısı göstermektedir. Yani yetişkinlerde bu özellik daha iyidir.

Peki Çocuklarda Yabancı Dil Eğitimi İçin Ne Yapmak Lazım?

Özetle yabancı dil öğrenimine başlama yaşı ile ilgili olarak birçok veri ve araştırma bulunmaktadır. Hepsinin tamamen doğru olduğu veya yanlış olduğu görecelidir. Ancak, erken yaşta dil öğrenimine başlanılmasına dair bilimsel bir verinin bulunmaması bu görüşleri destekler niteliktedir. Bilimsel araştırmaların birçoğu yabancı dil öğreniminin yalnızca yaş ile ilgili olmadığı yönündedir.

Sonuç olarak ikinci bir dili doğru bir şekilde öğrenmek tamamen dil öğrenme kapasitesi ile ilgilidir. Önemli olan hangi yaşta olursanız olsun doğru dil öğrenme yöntemi ve süreciyle dili öğreniyor olmanızdır.

Çeviri Çözümleri

0212 221 45 21 & 0553 910 31 32

Exit mobile version