Site icon Kurumsal Tercüme Bürosu ve Çeviri Hizmetleri

Dil Aileleri Nelerdir?

dil aileleri nelerdir?

dil aileleri nelerdir?

Dil aileleri nelerdir? Dilbilimin tarihsel bir bilim olarak görüldüğü zamanlarda dilbilimciler dilleri sınıflandırmada tarihsel bir kavrama başvurmuşlardır. Birtakım dillerin belli bir zamandaki yapılarına bakıp onların aynı kaynaktan ve aynı aileden geldiğini ileri sürmüşlerdir (Kıran, 2012:36).

çeviri çözümleri

Dil Aileleri Nelerdir?

Dillerin biçimlerinin belirlenmesinin ardından biçimlerini uzun zaman kaybetmeyişleri dillerin ortak bir dilden çıktığını ortaya koymaktadır. Yeryüzündeki dil ailelerinin sayısı hakkında kesin bir sayı vermek zordur. Bazı dilbilimciler tarafından dil ailelerinin sayılarının 40-50 civarında olduğundan söz edilmektedir. Tarihsel açıdan sınıflandırma yöntemine ilişkin bu çelişki barındıran örneklere karşın temel olarak 5 dil ailesinden söz edilebilir. Bunlar Hint-Avrupa, Ural-Altay, Hami-Sami, Güney-Doğu Asya, Okyanusya ve Avustralya olarak sınıflandırılabilir (Kıran, 2012:37).

Hint-Avrupa Dil Ailesi

Hint-Avrupa dil ailesi, Ural dağlarından başlayarak Azor adalarına; İzlanda’dan Hindistan’a kadar uzanan bir alana yayılmış bulunmaktadır. Üzerinde en çok inceleme yapılan dil ailesi olarak bilinir. Bu diller birkaç yüzyıldır Amerika, Afrika ve Okyanusya’da da yaygınlık göstermektedir (Kıran, 2012:37). Hititçe, Sanskritçe, Latince gibi eski dilleri de kapsayan Hint-Avrupa dil ailesi kendi içerisinde 5 gruba ayrılmaktadır:

Hami-Sami Dil Ailesi

Bu grup kendi içinde Sami dilleri, Mısır dilleri, Berberi dilleri, Çad dilleri ve Kuşitik dilleri olarak sınıflandırılmaktadır. Sami dilleri iki farklı gruba ayrılır. Doğu grubunda günümüzde ölü bir dil olan Akadca yer almaktadır. Batı grubunda ise Arapça, İbranice, Habeşçe, Aremice, Süryanice vb. yer almaktadır.

Mısır dilleri arasında günümüzde ölü bir dil olan Eski Mısır dili ve Kıptice yer almaktadır. Berberi dilleri arasında Tuareg dili, Tamazight dili, Kabili dili, Tarifit dili, Taşelit dili, Çad dilleri arasında Hausa dili yer almaktadır.

Kuşi/Kuşitik diller arasında Oromo dili, Somalice, Bece dili, Afarca, Sidamo dili bulunmaktadır. Eski Mısır dilleri, Kıptice, Berberi dilleri gibi Güney Asya’da ve Kuzey Afrika’da konuşulan diller Hami grubu içerisinde yer almaktadır.

Hami Sami dillerini Hint-Avrupa dillerinden sesli harflerin ikinci derecede rol oyması ayırmaktadır. Kök, Sami dillerinde sözcüğün temelini oluşturmaktadır. Arapça sözcükler hep üç sessiz harf üzerine kuruludur.

Ural-Altay Dil Ailesi

Türkçenin de içerisinde yer aldığı bu dil ailesi Ural ve Altay olmak üzere iki kola ayrılmaktadır. Ural dilleri kendi arasında Fin/Ugor dilleri, Samoyed dilleri ve Yukagir dilleri olarak ayrılmaktadır.

Fin dilleri arasında Fince, Estonca, Mari, Livonca vb. diller yer almaktadır. Ugor dilleri arasında Macarca, Hantıca ve Mansice yer almaktadır. Samoyed dilleri arsında Kuzey Samoyedçe ve Güney Samoyedçe bulunmaktadır. Yukagir dilleri Kuzey Yukaghir ve Güney Yukaghir olmak üzere iki lehçeden oluşmaktadır.

Altay dilleri Türk dilleri, Moğol dilleri ve Tunguz dilleri olmak üzere üç gruba ayrılmaktadır. Türk dilleri Bulgar grubu, Kıpçak grubu, Oğuz grubu, Uygur grubu, Sibirya grubu ve Argu grubu olmak üzere kendi içinde sınıflanmaktadır. Bulgar grubunda Çuvaşça yer almaktadır. Kıpçak grubunun başlıca dilleri Tatarca, Kazakça ve Kırgızcadır.

Oğuz Grubunda ana dilimiz Türkçe, Azerice, Türkmence temel dillerdir. Uygur grubunda Özbekçe, Uygurca, Yugurca, Aynuca vb. yer almaktadır. Sibirya grubunda Yakutça, Dolganca, Tuvaca, Altayca vb. bulunur. Argu grubunda ise Halaçça yer almaktadır.

Moğol dilleri arasında ise, Moğolca; Tunguz dilleri arasında Mançu-Tunguzca ve Şibe dili gibi diller yer almaktadır. Korece ve Japonca bu grupta kendi başlarına gruplandırılmaktadır.

Güney Doğu Asya Dil Ailesi

Çin-Tibet dilleri ve diğer diller olmak üzere incelenmektedir. Çin-Tibet dilleri arasında Çince, Tibetçe, Birmanca, Thai dili yer almaktadır. Diğer diller arasında Miao-Yao dili, Vietnamca, Kmer dili ve Munda dili yer almaktadır.

Okyanus ve Avustralya Dil Ailesi

Endonezya dilleri ve diğer diller olmak üzere sınıflanmaktadır. Endonezya dilleri arasında Java, Malaya, Malgai Havai dili bulunmaktadır. Diğer diller ise Polinezya dili, Malanezya dili, Papu dili ve Avustralya Aranda dilidir.

Diğer Diller

Bu dil ailelerinin yanı sıra Afrika yerel dilleri, Kafkas dilleri, Dravid dilleri ve Amerika Kızılderili dilleri kendi aralarında gruplandırılmaktadır.

Dil Aileleri Nelerdir?

Çeviri Çözümleri

Exit mobile version