Site icon Kurumsal Tercüme Bürosu ve Çeviri Hizmetleri

Minimalizm Nedir?

minimalizm nedir?

minimalizm nedir?

Minimalizm nedir? Minimalizm sadeleşmek ve daha az şey demektir. Sadeleşmek sizi neden mutlu edecek? Kendinize sormanız gereken bir soru var. Evinizde hayatınızda çok az eşyaya yer vermenin size ne faydası olacak? Bunu neden istiyorsunuz? Daha sade ve şık bir ev için mi? Ya da maddi olarak bir nebze rahatlamak mı istiyorsunuz? Ferahlamak? Cevabınız her ne ise bunu hangi amaçla istediğinizi düşünün ve bulun. Daha sonra amaca yönelmek çok daha kolay olacaktır.

Minimalizm ve Minimal Yaşam Nedir?

Minimal yaşam, her şeyin çok hızlı tüketildiği şu dönemde, azaltmak ve sadeleşmek demektir. Fazlalıklar içinde kaybolmak bir süre sonra yorucu bir hal alır. Daha az eşya, daha az giysi her şeyin daha az olduğu yerde, çoğalmaya huzur bulmaya başlıyor insan. Tabi alışkanlıklardan bir anda vazgeçmek öyle bahsedildiği kadar kolay değil. Minimalist bir yaşam için ilk adımlar nasıl atılmalı? Yavaş ama sağlam adımlarla daha sade bir hayata nasıl geçilir?

Minimalist yaşam için ilk adımlar nasıl atılmalı?

Eşyaları Ayıklayın

Minimalist yaşam için ilk adımlar. Hayatınızda ki her eşya bir şeye faydalı olmalı. Faydası olmayanları elden çıkarmayı alışkanlık haline getirilmeli. Sürekli olarak ‘bu eşya bir işe yarıyor mu?’ diye sorun. Eğer yaramıyorsa evimizde fazlalık yapmaktan başka işe yaramıyordur. Bugün faydalı olan şey ertesi gün hiç işe yaramayabilir. Bu yüzden bu soru huy haline getirilmelidir. Sizin işinize yaramayan bir ürün başka birinin çok işine yarayabilir. Minimalizmin en büyük faydalarından biri geri dönüşüm ve yardımlaşmadır. Dolabınızda aylardır hatta yıllardır giyilmeyen kıyafetler varsa hepsinden kurtulun. Tabi bu hemen çok kolay olmayabilir. En son ne zaman giydim? En yakın hangi tarihte tekrar giyebilirim? Diye sorun. Cevabı verirken de kendinize dürüst olun. Dolabınız da sadece çok sevdiğiniz ve sık sık giydiğiniz giysiler olsun. Sadeleşmenin tarifsiz hazzını yaşayın.

Her Eşyanın Bir Yeri Olmalı

Ağzına kadar elbise dolu gardıroplar, tabak çanaktan açılamayan mutfak dolapları, hiç giyilmeyen ayakkabılarla ishal edilmiş ayakkabı rafları. Hepsini sırayla elden geçirip son 1 yıl içinde hiç giyilmeyen, elinizi süremediğiniz eşyaları çok fazla düşünmeden elden çıkarın. Eğer düşünmeye başlarsanız yapamazsınız. Minimalist yaşam için ilk adımlardan biri yavaş ve sağlam ilerlemektir. Azaltmaya başladıktan sonra evde her eşyanın belirli bir yeri olmalı. Bıçak setleri, karıştırıcı, cezve setleri gibi arada bir kullanılan ürünler dolap içlerine alınmalı. Tezgâh üstünde boşa yer kaplayan şeyler, çalışma alanınızı da kısıtlar. Boşaldığında ki ferahlık hissine bayılacaksınız. Eğer evde her eşyaya ait bir yer olursa eviniz hem daha sade hem de daha derli toplu duracaktır.

Almadan Önce Düşünün

Dışarı çıktığında, AVM gezerken kimin gözü yeni şeylere takılmaz ki? Yepyeni rengârenk şeyler kafa karıştırıcıdır. Evde aynısından ya da bir benzeri olduğu halde mağazada ki çekici gelir ve düşünmeden de alınır. Bir şeyi almayı düşünmeye başlanınca kendinize şu soruyu sorun ‘istek mi? İhtiyaç mı?’ Alacağınız şey o anlık bir heves mi ya da gerçekten ihtiyacınız mı bundan emin olun. Eğer evde bir değişiği varsa istektir. Aynı türden şeylerle evinizi doldurmuş olursunuz.

Minimalizm de gereksiz alışverişe engel olabilen bir diğer yol ise, almak istediğiniz ürünün resmini çekip eve gelin. Evde tekrar baktığınızda emin olun ki orda ki gibi ilginizi çekmeyecektir. Çoğunlukla biraz zaman geçince de unutmuş olursunuz. Eğer unutamadıysanız gidip alabilirsiniz.

Bir şey Giriyorsa Bir Şey Çıkmalı

Minimalist bir yaşam için bu yola baş koyduysanız bu bilgiler işe yaracaktır. Küçük ama etkili yollar. Mağazada çok beğendiğiniz bir şeyi dayanamayıp aldınız. Eve geldiğinizde evden mutlaka bir şey çıkarın. Sürekli almak evi gereksiz şekilde doldurur ve yer işgal eder. Yeni bir şey geldiyse başka bir şey evden mutlaka gitmeli.

Ne kadar az eşyanız olursa, düzenlemek ve temizlemekte o kadar kolay olacaktır.

Minimalizm nedir? Az, aslında çoktur. Minimalist yaşam demek hayat kalitesini arttırmak demektir. Evdeki sadece gösteriş için duran eşyalara hizmet etmek yerine hobinizle, ailenizle veya işinizle ilgilenmek çok daha faydalıdır. Minimalizm insanı özgürleştirir. Bunu hayat felsefesi haline getiren kişiler israftan da kurtulur. Sadece işine yarayacak ürünlere para vererek ev ekonomisine de fayda sağlar.

Çeviri Çözümleri

0212 221 45 21 & 0553 910 31 32

Exit mobile version