Kanban Tekniği İle Zamanı Yönet!

Yapacak bir sürü işiniz var ve zaman kontrolünde sıkıntı mı çekiyorsunuz? İşinize, ailenize, derslerinize ve arkadaş çevrenize onca işin arasında vakit ayıramıyor musunuz? Aslında gün içerisinde yeterli zamana sahibiz ancak zaman yönetimini bilmediğimiz için bütün işlerimiz birbirine girip üst üste yığılıyor. Japonların bu konuda geliştirdikleri harika bir teknikleri var: Kanban Tekniği ile zamanı yönet

Kanban Tekniği Nedir?

Kanban Tekniği 1940 yılında, Toyota fabrikasında çalışan bir mühendis olan Taichi Ohno tarafından geliştirilmiştir. Bu tekniğin geliştirilme amacı zaman yönetiminin iyi yapılması ve işlerin belirli bir düzenle bitirilmesidir. Taichi Ohno, bu tekniği fabrikadaki iş verimliliğini ve düzenini sağlamak amacıyla geliştirmiştir. Biz bu tekniği hayatımızın her alanında rahatlıkla uygulayabiliriz.

Kanban kelimesi Japoncada “tahta” ve “tabela” anlamlarına geliyor. Bu anlamlardan teknikle ilgili bir fikir sahibi olabiliriz. Çünkü Kanban Tekniği’nin amacı görselleştirmek. Yapmamız gereken işleri zihnimizdeki soyutluğundan arındırıp, görsel bir hale getirip gözümüzün önüne koyarsak, hem zihnimizdeki karmaşıklığa son vermiş oluruz hem de işleri unutmadan somut bir şekilde yani elle tutulur halde önümüze almış oluruz.

Kanban Tekniği Nasıl Uygulanır?

Kanban Tekniği ile zaman yönetiminin üç aşaması vardır:

Birinci Aşama: Görselleştir

Şimdi önünüzde bir tahta olduğunu hayal edin. Tahta yerine istediğiniz herhangi bir şeyi kullanabilirsiniz. Bu tahtayı üçe ayırıyoruz ve ilk bölüme “Yapmam Gereken İşler” ismini veriyoruz. Aklımızdaki işleri renkli post-it kâğıtlara yazıp buraya yapıştırıyoruz. Bu kısım biraz fazla dolmuş olabilir, bunda hiçbir sorun yok. Merak etmeyin hepsini halledeceğiz. Artık yapmamız gereken işler rengârenk bir şekilde önümüzde duruyor. Dilersek bu işleri öncelik sırasına göre sıralayabiliriz.

İkinci Aşama: Sınırlandır

Tahtanın ikinci kısmına geçiyoruz ve buraya da “Yapmakta Olduğum İşler” ismini veriyoruz. İlk kısma yapıştırdığımız işlerden en fazla iki veya üç tanesini bu kısma ekliyoruz ve o işleri yapmaya başlıyoruz. Burada unutulmaması gereken şey, sınırlandırma kuralıdır. İnsanların büyük bir kısmının aynı anda birden fazla işi sağlıklı bir şekilde yürütemediği bilinmektedir. Buraya ekleyeceğiniz birden fazla iş, motivasyonunuzu düşürebilir ve tekrar eski karmaşıklığa dönmenize sebebiyet verebilir.

Üçüncü Aşama: Birleştir

Sıra üçüncü ve en keyifli aşamaya geldi. Bu aşamaya dilediğimiz gibi isimler verebiliriz. Örneğin :“Yaptım”, “Başardım”, “Tamamdır”, “Hallettim” gibi. Yapıp bitirdiğimiz işleri ikinci aşamadan alıp buraya yapıştırıyoruz. Artık sorumluluklarımızı yerine getirmenin ve iş bitirmenin verdiği hazzı tatma zamanı. Zamanımızı verimli kullanabildik ve işlerimizi bitirebiliyoruz. Bu aşamaya geldiğinizde kendinizle gurur duymalı ve kendinizi tebrik etmelisiniz.

Kanban Metodu Farklılığı

Bu aşamanın bir diğer önemi ise unutmaktır. Kafamızdaki işler yarım kaldığında veya hiç başlanmadığında sürekli zihnimizi meşgul edecek ve bir huzursuzluk yaratacaktır. Ancak o işleri bitirdiğimizde unutabiliriz ve unutmak insan olmanın en güzel taraflarından biridir.

Üçüncü aşamadan sonra tekrar ilk aşamaya dönüyoruz ve tekniği ilk seferdeki gibi uygulamaya devam ediyoruz. Ancak bu sefer bir farkla: Artık daha özgüvenli ve cesuruz. Kendimize güvenimiz yerine geldi ve dağ gibi yığılıp gözümüzü korkutan bu işler, artık eskisi kadar korkutucu değil. Çünkü yapabildiğimizi gördük.

Artık Kanban Tekniği ile zaman yönetimini öğrendiğimize göre geriye kalan tek şey tekniği uygulamak ve işlerimizi yoluna koymak. Zaman sizin ve onu siz yönetin!

Online çeviri için tıklayınız…

Kanban hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız…