İşkolik Nedir? Stres Arasındaki İlişki

Toplumda mesai saatlerini aşarak özveriyle detaylı ve tertipli çalışan kişiler, genellikle takdir görmüştür. Fakat bu üst performansın ardında her zaman olumlu özelliklerin barındığı söylenemez. İşinde ortalama potansiyelinin üstünde çalışan kişiler, genellikle psikolojide kompleks travma olarak adlandırılan soyut bir “stres” yükünün altında çalışmaktadır. Stresli kişiler, çoğu zaman mükemmeliyetçi ve diğer bireylere göre yapılan işlemlerin daha fazla bilincindedir. Sarf ettikleri çabalama olgusu takdir ve pekiştireçle ile desteklendiğinden içsel olarak tükendiklerini anlayana değin bunu bir alışkanlıktansa kendini adamışlık ile devam ettirirler. Nihayetinde de toplumda sürdürdükleri potansiyel dışı çalışma programları değer görür. İşte işkolik nedir? Stres arasındaki ilişki hakkında detaylar…

Aşırı Uyarılmışlık İşkoliklik Başlangıcı

İşkolik olan kişiler, pasif olma durumuna geçemedikleri için her zaman aktif bir şekilde hareket ederek rahatlama ya da dinlenme gibi süreçleri göz ardı ederler. Stres yükleri onlara her zaman yetişmesi gereken bir iş olduğunu ve belli bir süre zarfında tamamlanmazsa başarısızlık getireceğini düşünmeye ikna eder. Duyarlı sinir sistemi ve uyarılmışlık, bir dereceye kadar kişilerin başarısını artırmada sağlam bir tetikleyicidir. Fakat bu sınırı geçerseniz aşılması zor travmalar ile karşılaşabilirsiniz. Başarılı kişilerin birçoğu uyarılmış sinir sistemine sahip olsa önemli olan bu sinir sistemini yönetebilmektir.

İşkolik (Workaholic) yabancı kaynaklar için tıklayınız…

Yaşanılan Travmalar Sizi İşkolik Olmaya İtebilir

Hayatımızın bazı zamanlarında dönüm noktası dediğimiz olaylar yaşarız. Bunlardan bazıları bizlere önemli dersler verirken bazıları ise büyük ya da sıralı küçük travmalar yaşatır. Küçükken bir kedinin gölgede yansımasını bir aslan gibi iri ve korkunç gören bir çocuk, büyüdüğünde kedi fobisi ile başa çıkmak durumunda kalabilir. Büyük travmalar, genellikle savaş ya da doğal afetten kaynaklanmaktadır. Travmalar, karşılaştığımız andan itibaren hayatımıza köklü bir şekilde yerleşen ve uzman yardımı almadıkça üstesinden zor gelebileceğimiz olaylardır. Bazı travmalar, tedavi edildikten sonra da tekrarlayabilir. Boşanma, ekonomik sıkıntılar, hukuki sorunlar gibi olaylar da kişilerin travma yaşamasına sebep olabilir.

kontrollü hayat

Travma Sonrası Kontrollü Hayat

Mükemmeliyetçi kişiler, yaptıkları işlerde ya da üstlendikleri herhangi bir görevde her detayın altını çizerek ve kapsamlı bir program hazırlayarak işe koyulurlar. Hiçbir hataya yer verilmemelidir ve her şey planlama çizelgesine uygun olarak hareket etmelidir. Bu durum travma sonrasında kontrolü ele almak ve bir daha herhangi bir şekilde hayatının kötü etkilenmesine izin vermemek ile ilgilidir. İnsan vücudu güvenli bölgeye giriş yapana değin mükemmeliyetçi kişiler hayatına aşırı uyarılmış şekilde devam eder. Hayatının her alanını bu şekilde planlayan bu kişiler için iş ve çalışma ortamı harika bir zemindir. Çünkü tamamen planlayarak kontrol altına alabilecekleri, yaptıkları içsel görevler için takdir görecekleri bir yerdir. Başarının getirdiği mutluluk, daha önceden incinen özgüvenin onarılması adına güçlü bir pekiştireçtir.

Amigdala Duygularınızı Kontrol Eder

Limbik sistemin bir parçası olan Amigdala, beyninizde korku, sevinç gibi duyguların işlendiği bölgedir. Bir evdeki yangın sensörünü düşünelim. İçinde yanıcı bir madde olan herhangi bir kimyasalı algılarsa evinizi yangından kurtarmak için alarm verir. İşte duygularımızda böyle bir durumla karşılaşırsak Amigdala, Hipotalamus ile iletişime geçerek hormon salgılanmasını sağlar. Böylece aniden gelişen bir olay karşısında stres duymaya başlarız. Ayrıca ifade dilimizi kullanırken ihtiyaç duyduğumuz ön lob, stres anında saldırıya uğrayarak kilitlenebilir. Böyle bir durumda duygu ve düşüncelerimizi aktarırken sorunlar yaşarız. Gereğinden fazla çalışıp çabalamamıza rağmen bunu ifade edebilecek kelimeleri bir araya getirirken zorluk çekeriz.

Amigdala (Amygdala) hakkında yabancı kaynaklar için tıklayınız…

Farkındalık Stres Karşısında Bir Kalkan

Farkındalık teknikleri, vücut ve zihin arasındaki etkileşimi güçlendirerek stres seviyesini azaltabilir. Nefes alıp verme, meditasyon ve bilinç güçlendiren yoga hareketleri, Amigdala’yı yeniden güvende olduğunuza ikna eder. Bu sayede yeni devreye giren Amigdala programı, stres etkilerini sürdürse de Hipotalamus’a stres hormonlarını artırması için sinyal vermeyi geciktirir.

Farkındalık (Mindfulness) ile ilgili yabancı kaynaklar için tıklayınız…

Kısacası, işkolik nedir? Stres arasındaki ilişki ile ilgili olarak, stres altındaki bir kişi, farkındalık hareketleri sayesinde acı ve duygular ile baş ederek bunları aşırı çalışma ya da aşırı detaycı olma yöntemini kullanarak örtbas etmez. Eğer siz de işkolik olmanın sınırındaysanız ve bununla nasıl baş edeceğinizden emin değilseniz Amigdala’nın düzenlenmesi için biraz sakinleşme ve farkındalık hareketleri işinize yarayacaktır.

Kişisel gelişim nedir konulu makalemizi okumak için tıklayınız…

İşkolik Nedir? Stres Arasındaki İlişki

Çeviri Çözümleri

0212 221 45 21 & 0553 910 31 32