Kariyer Planı Nasıl Yapılır?

Üniversitede kariyer planlama, şirketlerde kariyer planlaması nasıl yapılır, kariyer planlaması dersi, kariyer planlama kitapları, kariyer planlama tablosu, kariyer planlama yazısı, lise öğrencileri için kariyer planlama, kariyer planlama eğitimi, kariyer planlama yöntemleri, profesyoneller için kariyer planı, kariyer planlama nasıl yapılmalıdır, 4-5-6-7… adımda kariyer planı, kariyer planı nasıl yapılır ve daha fazlası:

Soruyu biraz daha düzeltmek gerekirse “Mutlu” bir kariyer planı nasıl yapılmalıdır?

Kariyer planı bir kez yapıldığı zaman hayatta bir daha yapılmayacak ve ömür boyunca aynı yolda yürünüleceği düşünülen ve bu nedenle büyük bir korku, endişe içerisinde ya da büyük bir titizlikle yapılan stres yumağıdır.

Hepimizin amacı mutlu ve başarılı olmaktır. Bu bağlamda kariyer planımızı sağlam bir zemin üzerine inşa etmeli ve sayısal verilerle doğruluğunu ispat etmeliyiz hem kendimize hem de çevremize.

Her başarı hikayesinin arkasında büyük bir başarısızlık vardır…

İşin aslı çoğu zaman olsa da elzem durumlarda öyle olmadığı görülür. Hani şu hep okuduğumuz ya da demeçler, röportajlar veren düya genelinde en başarılı ve zekalarına hayranlık duyduğumuz başarı guruları var ya hayat hikayelerine ya da başarı hikayelerine baktığımızda çok fazla kez tüm kariyer planlarını ya da tüm kariyerlerini sıfırlayıp yeniden inşa ettiklerini, çok sayıda iş deneyip birçoğunu batırdıklarını ama hep denediklerini görebilirsiniz.

Her başarılı erkeğin arkasındaki kadın söylemi gibi her başarı hikayesine bakarsanız eğer ardında derin kayıplar, başarısızlık hikayelerini rahatlıkla görebilirsiniz. Cetvelin kağıtta durduğu kadar düz durmaz hayat mücadelesinin artan ivme çizgisi. Bir bakmışsınız taşikardik bir kalp grafisine dönmüş hayatınızın kariyer mücadelesi.

Bu konu cevabı çok zor tek bir soruya bağlıdır aslında. Sonrası teknik ve bilimsel şekillenme.

NE İSTİYORUM? (Ya da daha açık soralım) HANGİ İŞİ YAPMAKTAN YA DA NE İLE UĞRAŞMAKTAN ZEVK ALIYORUM???

Eğer bu sorunun yanıtını bulmadan bir kariyer planı yapar, sayısal veriler çok iyi sonuç verdi diye bir yol çizerseniz sonrasında aşağıdaki konu başlıklarını birgün Google’a sorarken bulabilirsiniz kendinizi.

İş yerinde ya da işinde mutsuz musun? İşte mutsuz olmak, İş stresi, Kariyer Çıkmazı, İş yerinde mutsuzum, işimi sevmiyorum gibi düşünceler, kariyer planlamada hata yapmak neticesinde hissedebilinir…

Kariyer planı yapma aşamasına geldiğiniz anda hayattan ne istediğini, neleri sevip sevmediğini, hangi uğraşın sizi delice heyecanlandırdığını biliyorsanız şanslı olanlardansınız demektir.

Kariyer Planı Nasıl Yapılır?

Kariyer planı yapılırken kısa, orta ve uzun vadeli planlar yapılmalı denir. “5 yıl ya da 10 yıl sonra bu meslekte kendini nerede görüyorsun” sorusu mesleki yeterlilik anketlerinin ya da işe alımların olmazsa olmazıdır. Bu soruyu sormak ve bu soru çerçevesinde planlamalar yapmak gerekli elbette.

Ama bazen sondan başlamak da fena fikir olmayabilir. Yolun sonu nereye çıksın istersiniz. En azından hala bu soruların cevabını bulamayanlar için değişik bir yöntem olabilir gelecekten bugüne gelmeyi denemek.

Yolun sonunda sıradan bir gününüzün tablosunu beyninizde canlandırın mesela. Hangi ülke, hangi kıta, kara mı deniz mi?, metropol mü doğa mı, yanınızda kimler var mesela, üzerinizdeki kıyafetler ve tarzınız ne mesela ve ne yapıyorsunuz günlük rutininizde, doğa mı, hobi mi, seyahat mi, dünyayı gezen bir seyyah mısınız yoksa global çerçevede en büyüklerde dev bir CEO’mu yoksa silikon vadisine mi gittiniz ya da yılın en başarılı girimci ödülü o yıl sizin miydi…

Sorun bu soruları hayal kurun. Hepsi olun tüm hepsini tek tek yapın beyninizde, dünyayı gezin, denizlerde, okyanuslarda aylarca dolanın, bir köyde öğretmen olun…Önce hepsi sonra hiçbiri olun. Ruhunuz size bir yerde işte bu diyecektir. İç sesinizi duyun.

Öncelikle teknik detayları, bilimsel yöntemleri, hesapları, planları bir kenara bırakın ama çok uzaklaşmasınlar. Finansal kaynakların yetersizliği herkesi mutsuz eder bu doğru ama finansal imkanların çokluğu her zaman da mutlu etmeye yetmez.

Hayalinizi bilimsel yöntemlerle birleştirin. Hayallerinizi gerçekçi verilerle sentezlerseniz sanırım mutlu bir kariyer planınız olacaktır.

Umudunuz olsun ve hayalleriniz ve bunları bilimsel veriler çerçevesinde elbette düzenleyin. Kariyer plan teknikleri mi onlar Google’da zaten var.

Çeviri Çözümleri

İ.K Departmanı