Kişisel Gelişim ve İş Hayatı

Kişisel gelişim ve iş hayatı, büyük rekabet ortamlarında kurumların ve işletmelerin ayakta kalabilmesi üretim fonksiyonlarını en verimli biçimde kullanmalarına bağlıdır. Bu üretim fonksiyonları arasında açık ara en önemli faktör insandır. Kurumların ve işletmelerin kalite ve maliyet, etkinlik ve verimlilik gibi ögelerde rakiplerinden üstün olabilmesi çalışan performansına bağlıdır. Bu bağlamda, bir işletmenin maddi kaynakları ne kadar güçlü olursa olsun çalışanlarının kişisel gelişimlerine odaklanmadıkça başarı oranı düşük olacaktır. Bu sebeple artık kurumlar insan kaynakları ve kişisel gelişim noktasına daha fazla yatırım yaparak bireysel gayelerle örgütsel gayeleri birleştirmeyi hedeflemektedir.

Kişisel Gelişim ve İş Hayatı

Yazımızın devamında ‘iş yerlerinde kişisel gelişimin önemi’ ni açıklayacağız fakat ondan önce kişisel gelişimin ne olduğunu açıklayarak başlamamız gerekmekte.

Kişisel Gelişim Nedir?

Kişisel gelişim en kaba tabiriyle, kişinin alışkanlıklarından ve rutin süreçlerinden farklı olarak bilinçli olarak yaptığı, kendisini daha iyi bir noktaya ulaştırmak için gerçekleştirdiği pozitif yönlü çabaların sonucunda gerçekleşen değişimdir.

Kişisel gelişim isteği, kişinin şu an bulunduğu noktayı ve durumu yeterli bulmaması ya da daha iyisi olabileceğini düşünmesi ve istemiyle başlar. Kişi, bu noktadan sonra, kendisini daha öteye taşımayı hedefler.

Kişisel gelişimin en önemli yapı taşlarından biri kişinin kendini tanımasıdır. Değişim isteyen birey ilk önce mevcut durumun farkına varmalı ve şu anda bulunduğu noktayı iyice analiz edebiliyor olmalıdır. Ardından mevcut olumlu yönlerini korumalı ve tamamlaması gereken eksik yönlerine odaklanarak kendi içinde zirveye oynamalıdır.

İş Hayatında Kişisel Gelişim Neden Önemlidir?

Bir insanın eğitim sürecini tamamlayıp iş hayatına girmesi ortalama 25 yıl sürer. Bu 25 yıllık süreçte insanlar, şehirler, davranış biçimleri kısacası içinde var olduğumuz dünya değişir. Hayata atıldığımız andan itibaren bizden beklenen bu değişime ayak uydurmamızdır, bu değişime ayak uydurabilmek ise kendimizi geliştirmemize ve değiştirmemize yani kişisel gelişimimize bağlıdır.

İş dünyasında yaptığınız işi bilmek tek başına yeterli değildir fark yaratmanız gerekir. Bilgi ancak onu şekillendirip sunduğunuzda etkileyici olur. İşte kişisel gelişim de tam bu noktada devreye girerek sahip olduğunuz bilgileri sunma biçiminizi ve bunu yaparken göstereceğiniz özeni yaratır. Bu da bizi diğerlerinden farklı kılar.

Farklı olmak, hayatın her alanında sizi dikkat çekici hale getirecek yegane unsurdur. Nitekim kişisel gelişim de kendimizde oluşturmaya çalıştığımız bu farklılığın diğer adıdır. Kişisel gelişim, iş hayatında daha iyi konuşan, daha iyi düşünen, kendini daha net ifade eden, coşkulu, kararlı ve daha başarılı bireyler olabilmek adına çıktığımız yolda atılan dev bir adımdır.

Çeviri Çözümleri