Meslek Seçimi Nasıl Yapılır?

Meslek seçimi nasıl yapılır? Üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin vermekte zorlandığı en önemli kararlardan biri de meslek seçimi olmaktadır. Öğrenci, seçeceği mesleğe göre üniversite sınavına hazırlanacağı bir alan seçimi de yapmak durumundadır. Bu alan seçimi genel olarak onuncu sınıfın ikinci döneminde gerçekleştirilmekte ve alan seçtikten sonra fikrinizi değiştirmeniz halinde okul idaresiyle iletişime geçip başka bir alana geçmek durumunda kalmaktasınız…

Meslek Seçimi Nasıl Yapılır?

Meslek Seçimi İçin Doğru Alan Seçmek Önemli Midir?

Alan seçimi yaptıktan sonra on bir ve on ikinci sınıfta seçtiğiniz bölüme göre dersleriniz değişecektir. Diğer alanların derslerini görmeyeceksiniz. Bu nedenle yapmaya karar verdiğiniz meslek hangi alandan puan istiyorsa o alanı seçmeniz gerekmektedir. Örneğin, Bilgisayar Mühendisliği sayısal bir bölüm. Eşit Ağırlık bölümünü seçen bir öğrenci lisenin son iki yılında Fen derslerini görmeyeceği için üniversite sınavında bu soruları çözmekte zorlanacaktır. Bu yüzden sayısal alanı tercih etmelidir. Bu sebepten meslek seçimi için doğru alan seçimi çok önemlidir. Bu tercih çocukların yalnız başlarına yapabilmeleri mümkün değildir. Anne ve babalar bu tercihte mutlaka aktif olarak bulunmalı ve yönlendirmelidirler.

Üniversite Sınavındaki Alanlar Nedir?

Liselerde üniversite sınavı için dört farklı alan bulunmaktadır. Bildiğiniz üzere bunlar, Sayısal (MF), Eşit Ağırlık (TM), Sözel (TS) ve Yabancı Dil olarak sınıflandırılmaktadır. Sayısal bölümde İleri Matematik, Fizik, Kimya ve Biyoloji dersleri alınmaktadır. Eşit Ağırlık bölümünde İleri Matematik’in yanında Edebiyat, Tarih, Coğrafya dersleri de görülmektedir.

Sözel bölümde ise matematik dersi bulunmaktadır. Ancak, sayısal ve eşit ağırlık bölümler de gösterilen İleri Matematik’in aksine Temel Matematik dersi alınmaktadır. Bunun yanında Edebiyat, Tarih, Coğrafya ve Felsefe dersleri görülmektedir. Sözel bölümdeki Tarih ve Coğrafya derslerini eşit ağırlık bölümünün aksine bir basamak üst seviye olarak alınmaktadır.

Yabancı Dil bölümünde tamamen seçtiğiniz yabancı dilin dersleri görülmekte ve yanında da okulunuzun ortak havuz dersleri görülmektedir.

İyi Bir Üniversite mi? İyi Bir Bölüm mü?

Üniversite öğrencileri tercih yaparken bu soruyu sıkça soruyor. İyi bir bölüme gitmek mi yoksa iyi bir üniversiteye gitmek mi? Bu sorunun da iki türlü cevabı var: “eğer seçeceğiniz bölümün iş imkanları iyiyse üniversitenin pek bir önemi yok”. Örneğin, Tıp okumak istiyorsanız hangi üniversite de okursanız okuyun. Hiçbir endişeye kapılmanıza gerek yoktur. Hukuk bölümü için de aynı şey geçerlidir. Ancak, ülkemizdeki mevcut istihdam sorununu da ortada bulundurduğumuz da üniversite adayı öğrenciler, en yüksek puanlı üniversiteler ve bölümler dışındaki meslekleri seçmeye pek yanaşmıyor. Fakat, bu düşünce o kadar da haklı bir düşünce değil. Çünkü, yüksek puanlı bir üniversite olsa da öğrenci kendini geliştirmediği sürece pek fazla bir yerlere gelemez. O yüzden üniversite okurken sadece derslerinizi değil gelecekteki mesleğiniz için de kendinizi geliştirmeye bakın…

Seçtiğiniz bölüm pek iş imkanı olmayan bir bölüm ise ve siz bu mesleği yapmak istiyorsanız hayallerinizden vazgeçmeyin. Ama okuduğunuz üniversite ne kadar nitelikli olursa az iş imkanı olan mesleğiniz ile ilgili başvurularınız da o kadar iyi değerlendirilir. Bu sorunları göz önünde bulundurmayı ihmal etmeyin.

Meslek Seçimi Yaparken Sık Yapılan Hatalar

Öğrencilerin aceleci davrandığı bu konu aslında hiç aceleci davranılmaması gereken üzerinde oldukça düşünülmesi gereken bir konudur. Telaşlı davranışlar öğrenciyi meslek seçimi yaparken hata yapmasına sebep olur. Bu nedenle de bazı öğrenciler üniversiteyi kazansa bile yarısında bırakıp yeniden hazırlanmaya başlarlar. Bu da öğrencinin sene kaybı yaşamasına neden olur. Bu kaybı yaşamamak için işin başında doğru kararı vermek gerekir.

En sık yapılan hatalardan biri meslek seçimi yapılırken işin rahatlığı, kolaylığı değil de kazanılacak paraya bakılmasıdır. Tabii ki mesleğin size sağlayacağı gelir de göz önünde bulundurulması gereken bir husus ancak, kaldıramayacağınız zorluğu almak sizi hayatınız boyunca mutsuz edecektir. Bu nedenle mesleğin maaşından önce zorluklarıyla baş edebilir misiniz onu göz önünde bulundurun. Her mesleğin zorlukları vardır, siz kendinize en uygun mesleği seçmelisiniz.

Meslek Seçimi Yaparken…

Çevrenizden duyduğunuz eksik bilgilerin kafanızı karıştırmasına izin vermeyin. Meslekler konusunda bilgisi olmayan ancak fikri olup konuşan insanlar sizin moralinizi bozmasın. Seçtiğiniz mesleği hali hazırda yapan kişilerle iletişime geçin ve onlara aklınıza takılan soruları sorun. Kafanızdaki soru işaretlerinizi cevaplandırdıktan sonra kendinize soru sormaya başlayın. “Bu mesleği ömrüm boyunca yapabilir miyim?”, “Kazanacağım gelir bana yeter mi?”, “Bu zorlukları kaldırabilir miyim?“ gibi soruları da cevaplandırdıktan sonra gelecekteki mesleğinizi veya kariyerinizi seçebilirsiniz.

Bu gibi hatalar basit hatalar gibi gözükse de üniversite hayatına atılmak gerçek hayata atılmanın ilk adımıdır. Bu dönemlerde öğrencilerin vereceği kararlar geleceğini belki de ömrünün geri kalanını etkileyecektir. Ancak, bu etkinin olumlu ya da olumsuz olması tamamen öğrenciye kalmış. Yaptığınız tercihlerde aceleci davranmayın. Düşünün, araştırın, bilgilenin, destek alın ve ondan sonra seçim yapın.

Güzel bir geleceğin sizin olması dileğiyle…

Çeviri Çözümleri