Motivasyon Nedir?

Motivasyon Nedir? Daha önce kilo verme programlarına başladığınız oldu mu hiç, veya vücut geliştirmeye merak saldınız mı daha öce, yahut bir yabancı dil öğrenmeye niyetlendiğiniz oldu mu? Muhtemelen bu sorulara birçok kişinin cevabı ‘evet’ olacaktır. Peki, bu amaçlarınızı veya hedeflerinizi tamamlayabildiniz mi? Yoksa kısa bir süre içinde bunları yapmaktan vazgeçip yarıda mı bıraktınız? Büyük olasılıkla bu sorunun da cevabı birçok kişi için ‘evet’ olacaktır. Bu durumun sık sık yaşamasının sebebi motivasyon eksikliğidir. Peki motivasyon nedir ve ona neden ihtiyaç duyarız?

Motivasyon Nedir ve Neden Motivasyona İhtiyaç Duyarız?

Motivasyon terimi dilimizden düşürmediğimiz, günümüzde oldukça popüler bir kavram haline gelen, hatta artık motivasyon antrenörleri bile var ve bu alanda çalışma yapanların sayısı arttıkça motivasyona dayalı kaynakların (kitap, makale, film) da sayısı haliyle artmaya başladı. Peki, nedir bu motivasyon?

En basit tabiriyle motivasyon, herhangi bir eylemi yahut işi gerçekleştirmek için bireyin kendisinden ya da dış ortamdan aldığı bir güç ve güdüyle birlikte daha istekli ve kararlı olması ve amacı doğrultusunda işe koyulmasıdır. Yani aslında motivasyon davranışlarımızı etkileyen itici bir güçtür. Motivasyon bizi belirli bir hedefe ve amaca doğru yönlendirir ve bizleri bir an önce harekete geçip çalışmak yönünde teşvik eder.

Motivasyon bilhassa öğrenciler ve iş hayatına atılmış çalışanlar için önemli bir terimdir. Çünkü motivasyon daha istekli, düzenli ve istikrarlı bir şekilde çalışmalarına olanak tanır.

Motivasyonumuzu Arttırmak İçin Neler Yapabiliriz?

Maalesef motivasyon herkeste aynı işleyişi sahip değildir. İnsanları motive edecek şeyler birbirinden farklı olacağı gibi herhangi bir eylem veya iş için her bir bireyin motivasyon seviyesi de birbirinden farklı olacaktır. Kısacası motivasyon öznel ve göreceli bir olgudur. Bu sebepten dolayı ‘motivasyonumuzu arttırmak için neler yapmalıyız?’ sorusunda net bir cevap vermek mümkün değildir. Pek çok farklı iç ve dış etken bireyin motivasyonu farklı boyutlarda etkileyebilir. Fakat birçok uzmanın üzerinde hemfikir olduğu bazı ipuçları vardır, bizler de bugün sizler için bunlardan birkaçını derledik.

1.Erteleme Davranışından Kaçınmak

Zaman zaman hepimiz yapmamız gereken işleri erteleyebiliyoruz fakat bu bir alışkanlık haline geldiği taktirde motivasyonumuzun canlanmasını engelleyici bir etken olarak karşımızda belirebilir. Motivasyon eksikliği de erteleme isteğini tetikleyerek bizi bir kısır döngünün içine sürükleyebilir.

2.Beklentiler Oluşturmak ve Sonuçlara Odaklanmak

Kendisinden herhangi bir beklentisi olmayan bir bireyin bir eylemi yahut işi yapmaya karşı istekli olması oldukça zorudur. Bu sebeple kendimize karşı bazı beklentiler oluşturmak ve bunların pozitif içerikli olmasına özen göstermek oldukça önemlidir. Bununla beraber, herhangi bir iş veya davranışın olumlu sonuçlarına odaklanıp düşünmek de motivasyonu artırıcı bir etkiye sahiptir.

3.İhtiyaçlarınızın Farkında Olmak

Üç temel psikolojik ihtiyaç olan, bağımsız olma, yetkin olma ve başkalarıyla yakınlık kurma bazı davranışları ortaya koyma yönünde büyük bir motivasyon kaynağıdır. Bunlardan da önce insan en temel ihtiyaçları olan yemek yeme, su içme ve barınma gibi ihtiyaçlarını karşılamak ister. Bu bağlamda, bu fizyolojik ve psikolojik ihtiyaçların karşılanıp karşılanmaması motivasyonumuzu ciddi anlamda etkiliyor olacaktır.

Çeviri Çözümleri